5 nagyszerű kiegészítő, ami bármilyen bejárati ajtót okossá varázsol.

A zár, ami most fel van szerelve az ajtajára, valószínűleg jól végzi a dolgát: be lehet zárni, ki lehet nyitni, távol tartja a nemkívánatos vendégeket. Ez valószínűleg elég is. De az is lehet, hogy egy okos ajtó megkönnyítené az életét.

Az okos ajtók nemcsak biztonságosabbak, hanem kényelmesebbek is, többek között azért, mert nagyobb kontrollt tesznek lehetővé. Távolról is nyitni-zárni lehet őket például, és – ha úgy alakul – „digitális kulcsokat lehet adni barátoknak, családtagoknak, bejárónőnek.

Ne becsülje le az okos ajtókat, mielőtt legyintene, gondoljon bele, milyen kényelmi funkciókról beszélünk. Nem kell többé a kulcsokat keresgélni a bejárati ajtó előtt, ha mindkét kezében szatyrokkal érkezik haza a bevásárlásból, vagy éppen babakocsival, és a gyerek ezer cuccával akar bemenni. Murphy törvény itt is működik: az biztos, hogy amikor a legjobban tele van a keze, úgy keresi a kulcsát, megszólal a mobiltelefon is. Vagy éjszaka, amikor azon tűnődik az ágyban, biztosan bezárta-e az ajtót, nem kell köntöst venni és kibotorkálni, hanem elég egy pillantást vetni a mobiltelefonjára, ahol megnézheti, milyen állapotban van az ajtó, van-e valaki a közelében.

Mitől lesz okos az ajtó?

Az előbb feltett kérdés viszonylag egyszerűen megválaszolható: a kiegészítőktől. Ez jó hír, hiszen azt jelenti, hogy az Ön biztonsági ajtója is lehet okos, ha megfelelően felszereli. Számos funkció elérhető, Ön választhatja ki közülük azokat, amikre szüksége van.

1. Kártyás ajtónyitás

Kezdjük rögtön az egyik legfontosabbal, hiszen a biztonság mindenkinek fontos. Szállodákban biztosan találkozott már ezzel a megoldással, de miért is ne vezethetné be otthonában is? Mindössze egy kártyát kell a kilincshez tartania, és kinyílik a zár. Kényelmesebb, mint a kulcs, és biztonságosabb is: ha például a gyerek elhagyta, könnyen törölheti, így a betörő nem tudja használni. Nálunk sok kétségbeesett rohangálást megspórolt volna egy ilyen praktikus megoldás. Új kártyákat is lehet hozzáadni, ha rokon vagy vendég száll meg Önnél néhány napra. Az RFID-technológiát alkalmazó okos kilincset számítógéppel vagy okos telefonnal is irányíthatja, akár távolról is. Az okos kilincs elemmel működik, nincsen szükség kábelezésre, minden típusú zárbetéttel kompatibilis. Meglévő zártestre is rászerelhető.

2. Okos zár

Eggyel komolyabb technológia, ahol a kilincset és a zárbetétet is le kell cserélni. Ezek az okoszárak. Az elektronika az ajtón belül van, kívülről csak a zárbetét vége látszik, ezért rendkívül nehezen rongálható. Megkönnyíti tulajdonosa életét: tetszés szerint PIN kóddal, ujjlenyomattal, mobiltelefonnal vagy távolról is nyitható. Automatikusan záródik, elég becsukni az ajtót, azt a kérdést sem kell tehát feltenni magunknak, hogy bezártuk-e. Mobil applikációt is hozzá lehet a zárhoz rendelni, ekkor az is nyomon követhető, ki lépett a lakásba és mikor. Az okos zár szinte az összes régi cilinderzár helyére beszerelhető komolyabb átalakítás nélkül. Kábelezésre sincs szükség, mert a zár akkumulátorról működik, egyetlen töltéssel 3-6 hónapig. A töltés mindössze 3 óra, és a zár közben is működik. Egy tipp: ha okos zárat vásárolna, válasszon olyat, amelyiknek van a megbízhatóságát igazoló hazai és nemzetközi tanúsítványa. Ha biztosra akar menni, rendeljen tőlünk.


!--SUBSCRIBE--!

3. Kódkilincs

Ha már a kilincseknél járunk, érdemes megemlíteni a kódkilincset. Olyan helyiségeket lehet ezzel felszerelni, ahová nem szeretnénk, hogy belépjen más: lehet ez egy raktárhelyiség, ahol a veszélyes tisztítószereket tartjuk. Így biztosan nem kell aggódni, hogy a kisgyerek egy felfedező túrán olyasmibe botlik, amibe nem kéne. Ha a kódkilincset teraszajtóra vagy ablakra szereltetjük fel, egyetlen gombnyomással blokkolhatjuk a nyílászárót. Csak akkor nyílik ki, ha az előre beprogramozott kódot beütjük.

4. Pánikzár

Bár ne lennének vészhelyzetek, és soha ne lenne szükség pánikzárra, de az élet sajnos nem ilyen. Mindössze annyit tehetünk, hogy a lehető legjobban felkészülünk rájuk. Ha van egy szuperbiztonságos ajtónk, érdemes azon is elgondolkozni, mi történik, ha az elektronika elromlik, és valaki bent reked, akár egy kisgyerek vagy idős édesanyánk vagy édesapánk rosszul lesz, ezért nem tudja kinyitni a zárat. Az okos záraknál is van megoldás, hiszen a mechanikus kulcs felülbírálja az elektronikát. Igen ám, de mi van akkor, ha nagyi benne hagyta a kulcsot a zárban? Ebben az esetben sem kell aggódni, mert a Hisecnél kapható pánikzár még ilyenkor is mindkét oldalról nyitható, ráadásul a legmagasabb záraknak adható biztonsági besorolással rendelkezik. További különlegessége, hogy a kulcsai semmilyen módon nem másolhatóak, csak a gyártón keresztül, a hozzá kapott tanusító kártya segítségével.

5. Digitális kitekintő

Ha van az ajtón digitális ajtókitekintő, a mobilján meg tudja nézni, ki áll az ajtó előtt. A képminőség kiváló, az idősebbeknek sem kell a szemüvegüket elővenni. Ha pedig éppen nincs otthon, amikor a látogató érkezett, a felvételen később visszanézheti, ki volt az, és meddig állt az ajtónk előtt, sőt a kitekintő fotót is készít, ha úgy állítja be. A kitekintő éjszaka infravörös kamerával készíti a felvételeket. Elemmel – akár újratölthető elemmel is – működik, és keveset fogyaszt, úgyhogy viszonylag ritkán kell cserélni. Jó hír, hogy az eszköz minden kukucskáló helyére telepíthető nagyobb átalakítások nélkül.

!--SUBSCRIBE--!

Tervezzen magának biztonsági ajtót 3 perc alatt! Tervezze meg ajtaját!

Próbálja ki ajtótervezőnket, és találja meg az Ön és otthona igényéhez leginkább passzoló biztonsági ajtót!

Tervezze meg ajtaját!

Ajtót vásárol? Tudja, mire figyeljen? Legyen képben, töltse le tájékoztató füzetünket!

Letöltöm

Töltse le ingyenesen a 7 kérdés, ami biztosan felmerül ajtócsere előtt eKönyvet