Érvek a beltéri biztonsági ajtó mellett

„Betörtek hozzám. Most mentek el a rendőrök” – hívott kétségbeesetten a barátnőm az egyik délután.

"Betörtek hozzám. Most mentek el a rendőrök" – hívott kétségbeesetten a barátnőm az egyik délután. Először persze én is megrémültem, de miután úgy-ahogy megnyugtattam, eszembe jutott egy két évvel azelőtti beszélgetésünk, amikor azt fontolgattuk, milyen legyen az új bejárati ajtója. Én, a mindig óvatos, már akkor is a beltéri biztonsági ajtó mellett érveltem, de elfogadtam a válaszát, hogy pont most, az új lakás megvásárlása és a költözés után nincs rá pénze.

Mind a ketten rosszul döntöttünk: ő akkor, amikor nem vette meg a beltéri biztonsági ajtót, én pedig akkor, amikor nem ragaszkodtam ahhoz, hogy mindenképpen kell. Miért és – hogyan – kellett volna mégis a beltéri biztonsági ajtó mellett dönteni? Sokan azt gondolják, ha olyan házba költöznek, amelynek a kapuját zár védi, kevesebb figyelmet kell fordítani a lakás bejárati ajtajának biztonságára. Sajnos ez nem igaz. Eleve van egy általános kód, amivel a legtöbb kaput ki lehet nyitni – ezzel mennek be például a postások –, másrészt pedig gondoljon csak arra, milyen könnyű bejutni bárhová: csak várni kell, amíg valaki kijön vagy bemegy. Szinte soha nem kérdeznek semmit, csak beengedik az idegent. Biztonsági szempontból tehát egy beltéri, lépcsőházban lévő ajtónak pont annyit kell tudnia, mint egy kültérinek. A beltéri biztonsági ajtó legfeljebb abból a szempontból más, hogy kevésbé kell ellenállnia az időjárás kihívásainak – többek között fagy, eső, erős napsütés – azaz nem probléma, ha ezen a téren nem annyira jók a paraméterei.

Más érvek is szólnak a beltéri biztonsági ajtó mellett. Ha valóban erős és jól zár, akkor szükségszerűen jó a hőszigetelő-képessége, jól tompítja a zajokat és kizárja a szagokat is, amire egy zárt lépcsőházban időnként szükség lehet. Ön sem akarja tudni, mit főz éppen a szomszéd, ugye? Egyetlen kérdést kell még megválaszolni – hogyan engedjem meg magamnak? Ez is csak számolás kérdése. Ha belegondol, egy új lakás mindenképp milliós-tízmilliós kiadás. Kalkulálja be a biztonsági ajtó árát is, ami maximum néhány százezer forintos tétel. Érdemes hozzáadni a lakás vagy (ha lesz) a felújítás költségébe. Még egy hasznos tipp: az új, biztonsági ajtót utoljára kell beépíttetni, amikor a befejeződtek a belső munkák. Akkor szabad beköltözni, amikor ez is megvan, és akkor biztosan nem kerül majd sor olyan kétségbeesett telefonra, mint amit a cikk elején említettem…

Tervezzen magának biztonsági ajtót 3 perc alatt! Tervezze meg ajtaját!

Próbálja ki ajtótervezőnket, és találja meg az Ön és otthona igényéhez leginkább passzoló biztonsági ajtót!

Tervezze meg ajtaját!

Ajtót vásárol? Tudja, mire figyeljen? Legyen képben, töltse le tájékoztató füzetünket!

Letöltöm

Töltse le ingyenesen a 7 kérdés, ami biztosan felmerül ajtócsere előtt eKönyvet